fredag 7 oktober 2011

Tradition febern till trots

Jaja, visst har jag fortfarande feber! Men inte lika mycket... ;)

Men på söndag så åker maken iväg på årets älgjakt och "traditionen" säger att han ska ha med sig min egen hemlagade heta Gulasch ut i skogen så att han håller sig varm. Då får febern allt sätta sig i baksätet ett tag! För det är han värd maken min!

Men det tog en stund; hacka lök - vila - tärna paprika - vila - hacka mammas hemodlade chili - vila - bryna grytbitar av älg - vila - bryna lök, paprika & vitlök, krydda som attans, på med fond, koka upp, sänk värmen så att det puttrar på och - VILA!


Tänkte säga att det här är inget ViktVäktarvänligt recept men så tittade jag lite på ingredienserna och blev lite nyfiken, så jag lade in receptet i Receptskaparen. Om man räknar med knappt 200g kött per portion, vilket är en stor portion protein, så landar man på 7 ProPoints per portion. Inte illa! Då kan man allt unna sig en klick gräddfil till också...

Nu lagar jag ju aldrig mat med exakta mängder på kryddor och sånt men receptet ser i alla fall ut ungefär så här:

Het Gulasch
1500g grytbitar av älg
6 medelstora potatisar
4 msk olja att bryna i
5 medelstora lökar
6 medelstora paprikor
8 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
6 msk paprikapulver
2 tsk hel kummin
1/2 tsk spiskummin
2 tsk cayennepeppar
3 chilifrukter - torkade eller inlagda
5 tärningar oxbuljong (eller älgfond)
vatten så att det täcker
salt & peppar

Gör så här:
° Hacka lök & paprika
° Bryn köttet i oljan, salta & peppra
° Det här är ett stort recept så såvida du inte har en JÄTTEPANNA så behöver köttet brynas i omgångar och läggas över i en stor gryta allt eftersom
° Bryn lök & paprika & pressad vitlöken och lägg över i grytan
° Hacka chilifrukterna och lägg i grytan
° Krydda med kummin, spiskummin, paprikapulver & cayennepeppar - måtten är som sagt bara höftade men det ska vara rejält om det ska bli hett! Ta't lite lugnt för en mildare variant.
° Puttra på svag värme tills köttet faller isär - kan ta ett par timmar
° Servera med en klick gräddfil om dagens ProPoints-plan tillåter

Ger ca 8 portioner à 7 ProPoints per portion
Mindre portioner ger ju färre ProPoints per portion men man ska bli mätt också ;)

Tänk på att grytor gör sig bäst om de tillagas i förväg och får stå och mojsa till sig i alla fall nåt dygn













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar